حساسیت‌ بهاره و راه‌های مقابله با آن

حساسیت بهاره یا حساسیت فصلی در واقع نوعی آلرژی موضوعی است که شاید بسیاری از مردم در سراسر جهان با آن مشکل داشته باشند و همیشه از روند آن ناراضی هستند، این اختلال واکنش های مختلفی به همراه دارد که بعضا فرد را بسیار آزرده و ناراحت می کند، در ادامه میخواهیم به صورت خیلی مفصل به این اختلال یعنی حساسیت فصلی یا آلرژی بهاره بپردازیم.

حساسیت بهاره

حساسیت بهاره

درختان با آغاز فصل زیبای بهار و پر شکوفه شدن ، پیراهن سبزی پیکر عریان طبیعت را در بر می گیرد.

این پیراهن سبز اگرچه بسیار دل انگیز است ولی گاهی باعث بروز واکنش هایی ناخوشایند و دردسرساز در بعضی از افراد می شود.

این واکنش ها که اغلب در محیط های باز و با علایمی از قبیل آبریزش بینی، سرفه، عطسه و سوزش چشم ها بروز می کندآلرژی فصلی یا بیماری تب یونجه (hay fever) نامیده می شود.

نکته قابل توجه در مورد این بیماری شباهت بسیار در علایم ظاهری آن با سرماخوردگی معمولی است به طوری که در بسیاری از موارد این بیماری به اشتباه سرماخوردگی تشخیص داده شده، بیمار به طور خودسرانه و بدون مشاوره با پزشک اقدام به مصرف داروهای آنتی بیوتیک می کند.

این عمل نه تنها باعث بهبودی بیمار نمی شود بلکه موجب پدید آمدن مقاومت دارویی در سطح جامعه و از بین رفتن باکتری های مفید در بدن شخص می شود. از این رو لازم است در مواردی که علایم سرماخوردگی در افراد در فصل هایی از قبیل بهار و تابستان دیده می شود به جهت تشخیص نوع بیماری به پزشک مراجعه کنند.

علایم شایع بیماری

حساسیت بهاره

شایع ترین علامت در این بیماران عطسه های مکرر است که برای مدت طولانی گریبانگیر فرد می باشد علاوه بر آن گرفتگی بینی و آبریزش بینی نیز از علایم شایع این بیماریست. سایر علایم عبارتند از: خارش گلو و دهان، قرمزی و تورم چشم ها،خارش بینی و پوست صورت.

لازم به ذکر است که شدت علایم از فردی به فرد دیگر متفاوت است به گونه ای که در گروهی از افراد علایم بسیار آزار دهنده بوده و در فعالیت های روزمره ایجاد اختلال می کند لیکن در سایرین علائم کم و قابل تحمل است.

در حالت مزمن و طول کشیده بیماری علایم دیگری از قبیل گرفتگی بینی و آبریزش طولانی مدت دیده می شود که اغلب ناشی از عارضه دیگری از بیماری تحت عنوان سینوزیت مزمن است که گریبانگیر بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری می شود.

حساسیت بهاره چگونه پدید می آید؟

حساسیت بهاره

حساسیت فصلی در حقیقت نوعی واکنش ایمنی در بدن است که تمایل دارد به صورت صفتی ارثی از نسلی به نسل دیگر انتقال یابد. سازوکار پدید آمدن این واکنش از مدت ها قبل مورد شناسایی قرار گرفته است. به طور طبیعی هرگاه بدن در معرض یک ماده ناشناس و غیرمعمول (از قبیل باکتری یا ویروس) قرار گیرد در برابر آن واکنش نشان داده شروع به تحریک سیستم ایمنی می کند.

درمان حساسیت عطسه و آبریزش بینی

حساسیت بهاره

این تحریک در نهایت منجر به تولید موادی به نام آنتی بادی یا همان پادتن می شود. این مواد با اتصال به غشای خارجی میکروب باعث تسهیل در پاکسازی عوامل خارجی از بدن و در نهایت از بین بردن این عوامل می شود.

اما حساسیت زمانی اتفاق می افتد که سیستم ایمنی در برابر عوامل بی ضرری از قبیل گرده گیاهان و یا آلودگی موجود در هوا واکنش دفاعی از خود بروز دهد.

بروز واکنش های دفاعی در بدن با تولید پادتن هایی از نوع IgE (ایمونوگلوبولین E) همراه است این نوع پادتن ها با اتصال به سلول هایی با نام MAST CELL باعث رها شدن موادی می شوند که در اصطلاح آنافیلا توکسین نامیده می شود. سر دسته این مواد ماده ای به نام هیستامین است که آغاز کننده اصلی در واکنش های ایمنی است.

هیستامین و سایر مواد آزاد شده از ماستوسیت ها نقش مهمی در بروز واکنش حساسیتی دارند این مواد از طریق متسع کردن عروق مخاطی و افزایش تراوش مایع از عروق به داخل مایع بین سلولی باعث تورم و سرخی پوست می شود. علاوه بر این فعالیت غدد ترشحی مخاط بینی افزایش می یابد.

مصرف دمنوش بنفشه، عناب، میوه گل نسترن دمنوش آلبالو و همچنین دمنوش هایی که طبع سرد دارند، می توانند از بروز حساسیت در این فصل پیشگیری کنند .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا